Homepage Puzzel Pagina's Veelvlakken Pagina's Algemene Informatie

 

 

Welkom op deze website.

Deze website is nu al weer zo'n vier jaar on-line en heeft in die tijd al honderden, dan wel duizenden mensen geÔnspireerd in het ontwerpen en maken van puzzels. Dat is mooi, want het onderwerp van deze website is dan ook volledig het ontwerpen van  driedimensionale puzzels.  Dit zijn leuke puzzels in allerlei soorten, maten en moeilijkheidsgraden. Tweedimensionale puzzels kent iedereen, voorbeelden daarvan zijn tangram, legpuzzels of schuifpuzzels. Driedimensionale puzzels gaan een stap verder, deze hebben niet alleen een hoogte en een breedte, driedimensionale puzzels hebben meer diepgang....

Er zijn tal van driedimensionale puzzels. Bekend is natuurlijk de blokkendoos, waarbij alle stukken zo in de doos gelegd moeten worden dat de deksel weer dicht kan. Maar het inruimen van een keukenkastje kan ook al een hele puzzel zijn. De puzzels op deze website zijn van een abstractere vorm en variŽren van een eenvoudig inpakprobleem tot complexe constructiepuzzels.

Deze website is er niet alleen om naar te kijken, maar geeft ook aanwijzingen om zelf de puzzels te maken. Alle puzzels op deze website zijn zelf te fabriceren van hout, metaal of zelfs papier. Elektrisch gereedschap is vaak handig, maar eigenlijk nooit verplicht. Een ijzerzaag, figuurzaag, vijl en schuurpapier zijn de belangrijkste werktuigen. Een werkbank is bij het maken van de puzzels wel noodzakelijk om veilig en secuur de stukjes te kunnen maken. En voor sommige puzzels is het belangrijkste gereedschap is een grote dosis geduld.

De puzzels in deze website zijn gecategoriseerd. Kies een puzzelgroep en uit een bepaalde categorie een puzzel. Bij deze puzzel staat een korte beschrijving en aanwijzingen hoe je de puzzel zelf kan maken. Soms zijn er extra werktekeningen bij gegeven.

De bedoeling is natuurlijk om zelf de oplossing voor de puzzel te zoeken. Kom je er echter niet meer uit, of ben je gewoon te lui om de puzzel op te lossen, dan is er voor sommige puzzels een oplossing, maar bedenk: alleen voor noodgevallen.

Naast de puzzels is een gedeelte van de website ook ingeruimd voor beschrijving van veelvlakken. Heb je het over driedimensionale puzzels, dan zal blijken dat je niet om de veelvlakken heen kunt. Meer begrip van deze veelvlakken zal er voor zorgen dat het zelf ontwerpen van puzzels eenvoudiger wordt. Ook kunnen veelvlakken een goede inspiratiebron zijn voor het ontwerpen van veevlakkken.

Voor meer informatie over driedimensionale puzzels kun je verder kijken op het internet. Daarvoor kun je bij de koppelingpagina kijken. Ook zijn er tips over boeken die je over dit onderwerp kan naslaan.

Deze website zal vaak vernieuwd worden met andere puzzels. Heb je een eigen ontwerp van een driedimensionale puzzel en zou je deze ook op internet willen laten zien, dan kun je contact opnemen. Je wordt zo snel mogelijk teruggemaild.

Veel puzzelplezier,

 

Peter Query, 2005

e-mail: peterquery@3dpuzzles.nl

Copyright © 1999-2005 PK